27 abr 2011

FA FALTA UNA SOCIETAT CIVIL VALENCIANA MES PARTICIPATIVA

Carrer Colon de la Ciutat de Valencia, 13 de juny de 1997. Foto Penalba


No es necessaria una gran lluidea per a senyalar els grans problemes actuals de les societats occidentals europees:
  • La manca de regulacio dels sistemes de finançacio.
  • La tiranía dels mercats, els quals degut al seu caracter invisible, dificulta qualsevol reaccio de la societat civil.
  • La desigualdat creixent.
  • L’inexplicable tolerancia als canvis sociolaborals que reduixen i tiren per terra l’estat del benestar obtengut en temps molt mes adversos.
  • El consentiment de la clase politica en uns casos, i l’omissio en uns atres, convertint-se aixina en unes marionetes a voluntat dels mercats en lloc de treballar i lluitar per conseguir una societat basada en valors.
  • El poder dels mijos de comunicacio dominats com a transmissors d’ideologies. Uns mijos de comunicacio que no son independents del poder dels diners i del poder de les influencies dels diferents governs i que unicament espenten a la societat civil cap al consum, el despreci a la CULTURA (en mayuscules) i una competicio despiadada d’uns contra atres.  



En el cas de la societat civil valenciana trobém uns atres problemes afegits:

  • En el nostre cas estos mijos de comunicacio (prensa, radio i TV) no estan oberts a la pluralitat de la realitat valenciana.
  • Fa falta canviar la llei electoral valenciana. Els partits majoritaris s’omplin la boca parlant de democracia participativa, pero son els dos partits majoritaris valencians els que aproven una llei electoral molt injusta i restrictiva que fixa una barrera del 5% que impossibilita la participacio d’una part important de la societat civil valenciana. Est es un gran obstacul pero no l’unic.
  • Fa falta una nova llei de partits. Son insostenibles els actuals procesos electorals que no son mes que grans operacions mediatiques i propagandistiques a carrec de l’erari public. L’elevat cost dels procesos electorals junt a l’insostenible model de finanançacio dels partits politics farcit de despilfarro i de corrupcio ha desbordat tota mida sensata.  
Es molt difícil que el canvi sorgixca de l’actual sistema de poder establit puix compartixen el poder politic, el poder mediatic i el poder financer i ningu d’ells està dispost a cedir eixe poder.

 ¿Quines son les causes de les consciencies dorments de l’actual societat civil? 

Son tres les causes poderoses:
  1. L’individualisme. Cada u està unicament per lo seu. Es creu posible trobar un raconet de pau a on no els esguite la miseria del mon.
  2. La covardia. No vullc que em passe res per protestar.
  3. La desesperança. Dona igual lo que es faça perque res va a canviar. La societat civil valenciana necesita de proyectes ilusionants i esperançadors.
Compromis front a l’indiferencia

Resulta practicament inexplicable l’indiferencia de la societat civil en esta primera decada del segle XXI, plena d’atrocitats de tota classe. S’ha perdut una certa sensibilitat respecte a l’entorn social, economic i politic mes proxim. 

Es tira a faltar un moviment renovador de la democracia valenciana, una verdadera incubadora de noves idees i proyectes. Un moviment que ademes de rebelt censure la violencia i anime a la societat civil valenciana a involucrar-se i a pensar.  No se quines son les solucions concretes, pero indubtablement des de l’autocritica i l’analisis de la nostra societat, no com voldriem que fora, sino com realment es, entre tots trobarém les millors solucions.

Es precis comprometre’s en lo que cada u puga fer i actuar d’acort en els talents, les possibilitats, les circumstancies, l’edat i sobre tot, no pedre mai l’esperança.

(Gandia, 27 abril 2011)

2 comentarios:

  1. Excelent blog, m'agradat molt. El seguire en freqüencia.
    Un salut.

    ResponderEliminar
  2. Enhorabona pel Blog. Ja està bé de Blogs en castellà i en català. Independentment de l'ortografia en la que hem aprés la nostra llengua, lo important són els sentiments que tenim per ella

    ResponderEliminar